Aslına bakarsanız balcılar biyolojik incelemeler dışında bakarak ya da tadarak balın sahte mi gerçek mi olduğunun anlamanın zor olduğunu söylüyorlar. Ama yine de birkaç gözlemle en azından fikriniz olabilir.
* Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
* Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahte olabilir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.
* Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
*Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
* Sabit kalem alın, bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün. Renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır, çıkmıyorsa gerçektir.
* Soğuk havada donmuyorsa bal sahtedir.
* Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.
* Balın şekerlenmesi durumunda eski halini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması yeterlidir.
* Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha keskindir. Fazla yendiğinde genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır.
* Kristalize olan gerçek bal ağza alındığında margarin gibi erir.
Ve son bir bilgi; bal yüz yıl da dursa bozulmuyor ve bakteri üretmiyor. Bu özelliği taşıyan başka hiçbir doğal ürün yok.
http://www.cileksuyu.com/2009/11/09/sahte-bal-nasil-anlasilir/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder