İlk olarak renge bakılır. Yeni bir kırmızı şarabın rengi mordur. Renk, mordan kırmızıya, kırmızıdan yakut kırmızısına daha sonra da açık kahverengiye doğru gider. Çok açık kahverengi ise şarap, sirkeleşmiş, bitmiş demektir. Renk, parlak olmalıdır.
İkinci olarak kokuya bakılır. Eksperseniz kokudan hemen anlayabilirsiniz. Kokusu üzüm cinsine göre değişir. Genel anlamda çilek, ahududu, ıslak toprak, nem, meşe kokularını alabilirsiniz. Örneğin Fransız meşelerinde bekletilen şaraplarda tahta kokuları alınır. Şiraz gibi üzümlerden yapılan şaraplarda baharat kokuları alınır. Aslında şarap kokularını anlatmak için sözlük gerekir, çünkü her bir kokunun ayrı bir terminolojisi vardır. Doğru şarap şöyle kokar demek yanlış olabilir.
Üçüncü olarak yıla bakılır. Her şarap yıllara göre değişiklik gösterir. 1940’lardan günümüze bakacak olursak bazı yıllar inanılmaz güzel tatlar vardır. Bunun tek nedeni iklimdir. Metrekareye düşen yağış, üzümün aldığı güneş şarabın kalitesini etkileyen unsurlardandır.
Normalde üzüm 1200 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Aynı yıl sulama yapılıp yapılmadığı da önemlidir. Bazı yıllar kurak geçer ve sulama yapılır, bu durumda üzüm şişer ve içindeki şeker oranı azalır.
İklimi güzel geçen yılların şarapları pahalı olur. Şarabın yapımında kullanılan yöntemler hep aynıdır, fark eden tek şey üzümün ne kadar olgunlaştığıdır.
Yemekle şarabın uyum içinde gitmesi gerekir. Önce şarabın, sonra yemeğin seçilmesi doğru olur. Seçim yaparken önce üzüm cinsi, sonra ülke son olarak da yılı önemlidir.
Genç şaraplardan 1994, 1997, 2000 yıllarının şarapları gerçekten kalitelidir. Çünkü bu yıllar iklim açısından dünya çapında iyi yıllardır.
Kırmızı et ağır yiyecek olduğu için kırmız şarabın içindeki eti çözücü ağırlığını alan taneler bulunur.
Sebzeler, beyaz şarapla içilebilir
Rose şaraplar, aperatif yiyeceklerle, soğuk mezelerle kırmızı şarap içilebilir.
Şaraplar 15C°’de yatay konumda, karanlık, hafif nemli, TV, müzik seti gibi cihazlardan uzak saklanmalıdır.
1 yorum:
Corvus'un 2006 Mlbec'i için neler söyleyebilirsiniz?
Yorum Gönder